Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Δημιουργικά ίχνη



Περιπέτεια με την τηλεόραση_
Διασκευή στο απόσπασμα του Τζιάννι Ροντάρι
από τον Κωστή Τσικνή, εικονογράφηση Μαρία Τσαμπούκου.

Ένα απόγευμα ο κύριος Μπιν, που εργαζόταν ως κάμερα-μαν σε ένα στούντιο, επέστρεψε στο σπίτι του ύστερα από μια κουραστική μέρα.
Μπαίνοντας είδε την τηλεόραση ανοιχτή και τις ειδήσεις να ακούγονται παράξενα. Πλησίασε πιο κοντά και χάζεψε για λίγο την εκφωνήτρια με το κατακόκκινο κραγιόν και το ωραίο μαύρο φόρεμα. Μα… αυτή βρίσκεται εδώ, μπροστά μου και ολοζώντανη!!!
-Μα πώς, τι κάνετε εδώ πέρα κυρία μου, πώς μπήκατε στο σπίτι μου;
-Α, αυτό δεν μπορώ να σας το πω εγώ κύριέ μου.



-Εγώ ήρθα για να χαλαρώσω, αφήστε με πια, όλη μέρα σας έχω στο κεφάλι μου.
Η κοπέλα όμως δεν απάντησε ούτε και κουνήθηκε από τη θέση της. «Δεν έχω φάει τίποτα από το πρωί» είπε και συνέχισε: «εσύ, κάθισε εκεί κι εγώ πάω να ετοιμάσω κάτι για να φάω».
Ο κύριος Μπιν, καθισμένος στο τραπέζι, συνέχισε να ακούει τα νέα από την εκφωνήτρια τρώγοντας… «Μόλις συνέλαβαν το ληστή που έκλεψε τον πίνακα της Μόνα Λίζα».
Εκείνη τη στιγμή εμφανίστηκε μπροστά του ο ληστής αυτοπροσώπως.
Ο κύριος Μπιν δεν ξαφνιάστηκε και συνέχισε να τρώει κι η κοπέλα να μιλάει, ώσπου εμφανίστηκε κι ένας άστεγος που τριγύρναγε το φαγητό του.

Το δελτίο συνεχιζόταν, «…οι τραυματίες ποδοσφαιριστές δεν θα παίξουν στο φετινό πρωτάθλημα του Champions League» και να  μπροστά του και  οι τραυματίες ποδοσφαιριστές. Μέχρι το τέλος του δελτίου σχεδόν όλος ο κόσμος βρισκόταν γύρω από το τραπέζι του.

Ο κύριος Μπιν τότε σκέφτηκε να επέμβει. Πήρε γρήγορα την κάμερα στα χέρια του και τους έστησε έναν- έναν μπροστά στο φακό, λέγοντάς τους ότι θα έκανε ένα ντοκιμαντέρ με τις προσωπικές τους ιστορίες.
Μόλις τραβούσε τα απαραίτητα πλάνα με ε την παρουσίαση κάθε προσωπικότητας, την εξαφάνιζε από το δωμάτιο κάνοντάς τους όλους πρωταγωνιστές της οθόνης.
Όταν πια είχε ολοκληρώσει τη δουλειά του, σκεφτόταν πόσο απλό ήταν να λύσει το πρόβλημα, κάνοντας μόνο αυτό που ήξερε καλά.
 Ίσως όλα τα πρόσωπα που παρουσιάστηκαν στο σπίτι του, να ήταν εκείνα για τα οποία ποτέ μέχρι τώρα δεν είχε μιλήσει και δεν είχε δείξει σε καμία εκπομπή.
Ξαναγύρισαν στην οθόνη επειδή ασχολήθηκα μαζί τους, είπε, κι έπεσε ήσυχος για ύπνο.